ΜΥΓΔΟΝΙΑ: ΠΕΡΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ..ΚΑΙ ΑΠΑΕΡΙΩΝ

Όταν τo 2015 είχε έρθει ένας ανταποκριτής του BBC στην Ανάβρα, ένα χωριό της ορεινής Μαγνησίας για να πάρει συνέντευξη, από τον τότε Κοινοτάρχη, ονόματι Δημήτριο Τσουκαλά, εκείνος του είπε: ”Αυτή η χώρα είναι πρώτη σε ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, δεύτερη στον κόσμο σε θαλασσογραμμή, διαθέτει 20.000 επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, 8.000 μοναδικά φυτά και τεράστιες δυνατότητες σε ναυτιλία και τουρισμό. Αυτή η χώρα έπρεπε να δανείζει τις άλλες και όχι να δανείζεται”. Η περίπτωση του αυτο-ογανωτικού/ αυτοδιοικητικού θαύματος της Ανάβρας, ενός άλλοτε απομονωμένου ορεινού χωριού 300 κατοίκων, είναι ιστορική πλέον, και αρκετά γνωστή. Με σωστή αξιοποίηση ευρωπαικών προγραμμάτων, προτάσεις, οργάνωση και επίδειξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η Κοινότητα Ανάβρας έφτασε κάποια στιγμή στις αρχές του 2000, να έχει μεταξύ άλλων και το δικό της αιολικό πάρκο, πρότυπο σφαγείο, λαογραφικό μουσείο, ένα περιβαλλοντικό πολιτιστικό πάρκο 240 στρεμμάτων, και σχεδόν μηδενική ανεργία. (Άρθρο του Δημήτρη Καναβαράκη με τίτλο: «Ανάβρα: Πώς χάθηκε το χωριό-«θαύμα» που είχε μηδέν ανεργία», https://menshouse.gr)
Η σύντομη αναφορά στο παράδειγμα της Ανάβρας πιστεύω ότι είναι ίσως η καταλληλότερη εισαγωγή για την εξέλιξη της υπόθεσης του Φυσικού Αερίου στη Μυγδονία. Εξίσου σημαντικό είναι κάποια στιγμή να αντιληφθούμε όλοι, ότι Αυτοδιοίκηση δεν σημαίνει μόνο να κάνεις ρουσφέτια σε ζωντανούς και μακαρίτες, ή/και αθρόες προσλήψεις διμηνιτών, ενώ κατά τα άλλα να αφήνεις τις υποδομές και τις νοοτροπίες γύρω σου όπως τις βρήκες, ή ακόμη χειρότερα.
Διευκρυνίζεται καταρχήν ότι το φυσικό αέριο, στο κατώφλι των σπιτιών μας, δεν «έρχεται» από μόνο του. Το ανάγλυφο της επέκτασης και των νέων συνδέσεων του Εθνικού Δικτύου διαμορφώνουν ανεξάρτητες Εταιρίες Διανομής, που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αν και κινούνται εντός του πλαισίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), έχουν τα δικά τους σχέδια και πλάνα ανάπτυξης, που δεν είναι απαραίτητα συνεργατικά.
Αν λοιπόν η υπόθεση του Φυσικού Αερίου για το Ωραιόκαστρο αρχίζει από προηγούμενες δημαρχιακές θητείες του Ωραιοκάστρου, καλώς και αποδίδονται εύσημα σε όσους προηγούμενους Δημάρχους, έβαλαν σε λειτουργία ένα μηχανισμό δημοσίων σχέσεων του Δήμου, για να προχωρήσουν την υπόθεση και για τη Μυγδονία. Ωστόσο η εναλλακτική του CNG (Compressed Natural Gas) που αρχικά εξετάστηκε για τμήμα μόνο της Μυγδονίας, σήμαινε ότι θα αντιμετωπιζόταν η περιοχή μας ως ¨απομακρυσμένη¨ από το δίκτυο των αγωγών διανομής. Δηλαδή θα παρέμενε μη διασυνδεδεμένη και θα εξυπηρετούνταν με οδική μεταφορά. Αυτό ήταν μια «ακριβή» μακροπρόθεσμα επιλογή, άρα όχι η καλύτερη για τους κατοίκους.
Ωστόσο μια δραστήρια ομάδα πολιτών του Δρυμού, που δημιουργήθηκε προεκλογικά αλλά έκανε τη διαφορά μένοντας έκτοτε ενεργή, έφερε στο τραπέζι μια εναλλακτική διαχειριστική λύση, που έμοιαζε πλέον συμφέρουσα. Αυτή την εναλλακτική λύση κατέγραψε κατά τρόπο σαφή και εύληπτο, η ομάδα της Ενωτικής Κίνησης Δρυμού, και τη μορφοποίησε σε συγκεκριμένη πρόταση. Πρόταση που κατατέθηκε επώνυμα σε δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ. Και που διανεμήθηκε σε αυτοδιοικητικούς της περιοχής, αυτοί την υιοθέτησαν και την επικοινώνησαν θεσμικά.
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου στο επίσημο προφίλ του στο f/b την 10η Μαρτίου 2020 μας ενημερώνει με Δελτίο Τυπου (από εκεί και η φωτό. Η ένθετη κάτω δεξιά σχεδιαστική απεικόνηση αφορά προτεινόμενες εναλλακτικες οδεύσεις δικτύου της περιοχής Μυγδονίας-Λαγυνών, όπως αποτυπώνονται στην Πρόταση-Μελέτη της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών Δρυμού, που κατατέθηκε στην ΕΔΑ ΘEΣΣ):
«Ο Δήμαρχος Παντελής Τσακίρης είχε συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) Λεωνίδα Μπακούρα και με στελέχη της εταιρείας».
Κατά λέξη αναφέρεται ότι:
«Αναφορικά με τις νέες περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προβλέπεται το έτος 2022 η σύνδεση των περιοχών του Πενταλόφου και της Νεοχωρούδας μέσω δικτύου διανομής, ενώ το ίδιο έτος προβλέπεται η τροφοδότηση μέσω CNG της περιοχής της Μυγδονίας, καλύπτοντας σταδιακά τη Λητή, τον Δρυμό και το Μελισσοχώρι.
Στη συνάντηση αναφέρθηκε επίσης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί η εναλλακτική δυνατότητα κατασκευής δικτύου διανομής για την τροφοδότηση της περιοχής της Μυγδονίας, καθώς έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ προς τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς ΔΕΣΦΑ για δημιουργία σχετικού σημείου διασύνδεσης».
Και για όσους χρειάζονται παραπάνω διευκρινίσεις για την προέλευση της "εναλλακτικής δυνατότητας κατασκευής δικτυου διανομης", καταλήγει το ΔΤ του Δήμου Ωραιοκάστρου:
«Στη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρευρέθηκε, έπειτα από σχετική πρόκληση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, και αντιπροσωπεία της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών Δρυμού, που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα της σύνδεσης με το φυσικό αέριο».
Χρειάζονται λοιπόν οι κοινότητες την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματική σκέψη, συνεργατική και ατομική. Και οι ομάδες ενεργών πολιτών που κάνουν την διαφορά, που προτείνουν και προσφέρουν, είναι άδικο για τον τόπο να στοχοποιούνται από παραδοσιακούς «τοπάρχες» με ξύλινο λόγο. Και αλήθεια προκαλεί εντύπωση πώς υποτιθέμενοι νέοι άνθρωποι επιμένουν να επιβάλουν την δική τους αναχρονιστική αντίληψη περί «ποιμνίου» ψηφοφόρων, το οποίο οφείλει να παραμένει αδρανές, αδαές και περιμένοντας τα πάντα όλα από κάποιους αιρετούς «μεσσίες».
Οι παραπάνω συμπεριφορές θα ήταν απλώς γραφικές αν δεν ήταν βαθιά απαξιωτικές και τελείως αντιπαραγωγικές για τον τόπο, τον κόσμο του και τα χρονίζοντα προβλήματα του, τα οποία εύλογα αναμένεται ότι θα λυθούν από μόνα τους κάποια στιγμή, ή κάποτε θα τα έχουμε πια ξεχάσει.
Παντελής Κοσμίδης, Χημ. Μηχανικός
pkosmides@gmail.com